Gondolatok a barátságról!

Részlet Dioklés és Panopé beszélgetéséből:

– Miért van az, hogy a tiszta barátság két nő között oly ritkán gyullad fel?

– Hogyan jelenik meg két nő között a barátság, és miért jelenik meg oly ritkán?

 

 

“Az asszonyok, sohasem szakadnak ki teljesen az Egészből, sohasem eléggé elhagyottak, mert ilyenkor legalább a szerencsétlenség táplálja őket. Sohasem eléggé boldogok, mert mindig fogva tartja őket az Egész.

A barátsághoz ritkán eléggé szabadok. Ha egyszer mégis megtörténik; az a csoda. Egyike a világ legnagyobb pillanatainak. Ez olyan barátság, mely tisztább és ragyogóbb minden másnál. Nem olyan, mint a csiszolt drágakő, hanem olyan, mint a kristályosan talált gyémánt.”

 

 

“A barátság egyik mértéke:

 • jobban érdekel barátod sorsa, fontosabb az neked, mint tenmagad.

De a másik mérték:

 • ha igazán barát vagy, mi szükséged arra, hogy valamit is tudjál társadról? – Te vagy az, barátom, aki tapintatra és gyöngédségre tanítasz.”

 

“Addig van barátod, míg az isteni szem nyitva benned. Hogy te magad barát vagy-e azt sohasem tudhatod meg, erre csak törekedni lehet. Hiszen barátod, a kedves Isten, aki ajándékból meglátogat, mindig több, mint te magad. Nem az az igazi barát, aki ajándékot tud adni. Nagyobb nála százszor, aki tudja elfogadni az ajándékot.”

 

“Mindenki szeretné valakinek odaadni a barátságát. Mindenkinek felkínálták legalább egyszer az istenek a barátságot, de oly nagy volt az ajándék, hogy nem merték elfogadni. Inkább hiányát gyászolják teljes életükben.”

 

“A barátság mosolyogva lépi át énem nyűgös korlátait. A barát tudja, hogy rossz tulajdonságaim nem igazak, tudja, hogy a jók nem számítanak. A barát nem erényeimet szereti. Oda jön velem, ahol minden lénynek igaza van, ahol minden lény igaz.”

 

“A barátnak mindent elmondhatok. Csak neki mondhatom úgy el, hogy ne áruljam el azt, aki mindezt rám bízta. A barátságnak próbaköve épp ez: ha elmondtam és elárultam magam, vagy Istent, akkor nem baráthoz beszéltem. Ez a beszéd próbaköve. A másik a hallgatásé. Mikor elfogy a mondanivaló arról, ami közös, arról, ami különböző és még mindig van miért együtt maradni, az barátság.  Aki tudja miért van együtt a társával, az nem barát. De ha a lélek önkénytelen összefonódását a szellem átvilágítja, – az barátság.”

 

“A barátságban nem árulhatom el magam és meg nem szégyenülhetek. Csak a hitvány közösségben, amelyikben nincs barátság, ott van szégyen.”

“A barát az egyetlen tükör, melyben ferdítés nélkül, büntetlenül szemlélem saját sorsomat. Nem is lehet barátja, csak annak, akinek komoly sorsa van. Annak, aki magára veszi a sorsot.”

“A barátság kiterjed a teljes lényre. Aki valakit barátságával dédelget, az nemcsak a személy feletti szabad lényt szereti, nemcsak azt a lényt, aki a barátság lehetőségét adja, hanem azt is, akiben lakik a szabad lélek. Épp ő, a kedves barát, nem különbözteti meg a drága lényben azt, ami a test, és azt, ami a lélek.”

 

És mi a szerelem és a barátság közti különbség?

 

“A szerelemben a tűzlélek ébreszti fel a vízlelket és felemészti. A vízlélek magába vonzza a tűzlelket és kioltja. Így egyesül a szerelemben férfi és nő, egyetlen tiszta lélekként szállnak, istenülve az istenek hazájába. Tűz és víz – egymásban égve a levegőelemen keresztül tiszta éterré válik. Akik meg nem tisztulnak, lezuhannak és földdé válnak. A férfiak barátságában a tűzlélek találkozik a tűzlélekkel. Két kis láng együtt lobog. Egyik tűz erősíti a másikat.  Könnyű azoknak akiben a tűzlélek magasan lobog. A tűz felfelé száll.

A nők barátságában a vizek lelke keresi a vizek lelkét. Víz tisztítja a vizet. Nehéz két víznek egymás mellett folynia úgy, hogy össze ne ömöljön, úgy, hogy a föld be ne igya. De ha két vízforrás egybefonódik, – mily tiszta kis patak, sohasem hagyják el egymást, minden vizet magukba engednek, minden földet megtisztítanak.”

Ha szeretnél még  többet tudni a női szépségről akkor:  kattints ide!

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal is. Köszönjük!
 • 15
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Posted in Női szépség, Spiritualítás egyszerűen.

3 Comments

 1. Nekem az utolsó bejegyzés tetszett a legjobban! Nagyon szép, köszönöm!

 2. Minden egyes idézeten elmélkedtem egy kicsit. Háát! Van benne valami!

Comments are closed.